Cara Buat Link WhatsApp dengan Mudah

Cara Buat Link WhatsApp dengan Mudah

Dengan perkembangan aplikasi pemesejan segera yang terkenal yang bernama Whatsapp, terdapat peningkatan keperluan dan penggunaan whatsapp ini,syarikat WhatsApp telah menambah ciri baru untuk melancarkan lagi cara berkomunikasi dengan cepat dan mudah difahami oleh pengguna. Ramai pengguna hanya memerlukan maklumat atau bantuan tentang produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat ini. Syarikat anda perlu memastikan bahawa

Dengan perkembangan aplikasi pemesejan segera yang terkenal yang bernama Whatsapp, terdapat peningkatan keperluan dan penggunaan whatsapp ini,syarikat WhatsApp telah menambah ciri baru untuk melancarkan lagi cara berkomunikasi dengan cepat dan mudah difahami oleh pengguna. Ramai pengguna hanya memerlukan maklumat atau bantuan tentang produk atau perkhidmatan yang ditawarkan oleh syarikat ini.

Syarikat anda perlu memastikan bahawa pelangan anda boleh menghubungi anda tanpa sebarang  kerumitan melalui WhatsApp. Inilah sebabnya anda perlu membuat link ataupun dipanggil sebagai pautan  yang bantu menghala ke WhatsApp syarikat anda.

Ia adalah click-to-click untuk disisipkan pada web anda atau halaman media sosial lain yang digunakan syarikat anda. Supaya bakal pelanggan anda boleh ke WhatsApp, dan memulakan perbualan dengan anda.

Bagaimana untuk mencipta Link WhatsApp

Seperti yang telah kita lihat, mencipta WhatsApp link Malaysia kepada WhatsApp sama sekali tidak rumit, masalahnya adalah tidak mudah untuk memantau dengan tepat dari mana perbualan ini dijana.

Sebagai contoh, jika kami ingin mengetahui dari halaman produk mana bakal pelanggan menghubungi kami, anda perlu menambahkan mesej yang telah diisi terlebih dahulu, untuk mempunyai elemen yang menjadi asas perbualan terlebih dahulu.

Untuk melakukan ini, kita perlu:

1) Menambah mesej pra-isi dalam link WhatsApp:

Ia adalah kaedah yang cepat dan mudah, hanya gunakan parameter teks dalam URL WhatsApp, dan masukkan teks yang anda inginkan sebagai mesej pra-isi.

Teks yang terkandung dalam URL mesti dikodkan dalam aksara ASCII, menggunakan % 20 dan bukannya ruang. Di bawah ialah contoh URL dengan mesej pra-isi “Hello, bagaimana saya boleh membuat akaun? Terima kasih”:

https://wa.me/390000000000?text=Hello,%20bagaimana%20saya%20boleh%20membuat%20akaun?%20Terima%20kasih

Dengan mengklik pada pautan tersebut, pengguna boleh memulakan perbualan menggunakan mesej yang telah diisi sebelumnya, yang akan memberikan maklumat penting kepada syarikat anda atau perkhidmatan tentang niat mereka dan menjadikan komunikasi lebih berkesan.

2) Menambahkan mesej yang dipartisi dengan Google Tag Manager:

Ia adalah kaedah yang memerlukan tahap kepakaran teknikal tertentu, tetapi ia membolehkan penjejakan perbualan yang lebih tepat. WhatsApp membuka jalan kepada cerapan yang sangat menarik, menjadikannya mungkin untuk menggambarkan minat pengguna mengenai produk atau perkhidmatan tertentu yang ditawarkan.

Cara Membuat Link WhatsApp

Nota ringkas: jika anda menggunakan Link WhatsApp anda untuk mempromosikan perniagaan, anda perlu membuat profil perniagaan terlebih dahulu.

Jika anda belum berbuat demikian, anda boleh mendapatkan arahan langkah demi langkah untuk bermula di sini. Setelah anda menyediakan akaun, membuat pautan WhatsApp agak mudah.

Menurut halaman FAQ WhatsApp, anda boleh membuat Link WhatsApp anda sendiri secara manual dengan menukar URL yang digunakan orang untuk menghubungi anda.

Salin kod untuk membuat pautan WhatsApp:

https://api.whatsapp.com/send?phone=

Selepas (=), anda perlu menambah nombor telefon anda dalam format antarabangsa yang lengkap, tidak termasuk sebarang kurungan, sempang atau sifar.

Bagaimana untuk membuat Link Pendek dalam WhatsApp

Buka apl dan navigasi ke Tetapan > Alat Perniagaan > Pautan Pendek.

Klik “pautan pendek” untuk melihat pautan.

Klik ikon Link untuk menyalin pautan dan tampalkannya ke dalam mesej, siaran sosial atau menambahkannya ke tapak web lain.

Klink ikon kongsi untuk menghantar Link terus kepada pelanggan anda–ingat, sesiapa sahaja yang mempunyai akses kepada pautan boleh menghantar mesej kepada anda. 

Kelebihan menggunakan WhatsApp dalam strategi komunikasi anda

WhatsApp ke dalam  web atau iklan anda akan membolehkan anda segera memanfaatkan semua faedah pemasaran perbualan. Dengan kemunculan aplikasi Whatsapp, sebenarnya, peraturan komunikasi dalam talian telah berubah dengan ketara.

Menggunakan WhatsApp sememangnya berguna, kerana ia membolehkan bakal pelanggan mendapatkan lebih banyak cerapan tentang ciri tertentu produk atau perkhidmatan, terus melalui sembang WhatsApp.

Ia adalah saluran yang sangat berkesan untuk menggalakkan pengguna yang terlibat secara emosi dan membeli dorongan untuk membeli produk atau perkhidmatan anda. Ini kerana ia adalah mungkin untuk mewujudkan hubungan kepercayaan dan timbal balik yang lebih besar.

Selain itu, dengan keupayaan untuk berkongsi mesej audio, foto atau video, anda boleh memperkaya komunikasi dan menjadikannya lebih menarik, bertukar idea, pendapat dan ulasan tentang produk atau syarikat itu sendiri dengan pengguna.

Inilah masa yang sesuai untuk mula menggunakan WhatsApp untuk perniagaan anda, jika anda ada sesuatu untuk dikongsi. Terima kasih untuk membaca!

Ponige
ADMINISTRATOR
PROFILE

Posts Carousel

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Latest Posts

Top Authors

Most Commented

Featured Videos